Kalligrafie is een eeuwenoude kunstvorm die wereldwijd gewaardeerd werd en wordt.
In onze moderne tijd heeft kalligrafie, of schoonschrift, een totaal andere functie dan eeuwen geleden. Waar het vroeger in de middeleeuwen als beroep werd uitgeoefend, wordt het nu vooral als kunstvorm gezien.
Kalligrafie in de middeleeuwen
Kalligrafie is tegenwoordig van minder grote noodzaak dan bijvoorbeeld in de middeleeuwen, toen het door monniken werd verricht en er zelfs gilden bestonden voor kalligrafen. Na de uitvinding van de boekdrukkunst in de vijftiende eeuw werd dit beroep overbodig. Doordat het het desondanks als hobby uitgevoerd bleef worden, kon het zich later ontwikkelen tot kunstvorm.
Is kalligrafie nog relevant?
Kalligrafie blijft een belangrijke rol vervullen in de kunstwereld. De prijskaartjes die hangen aan eeuwenoude kalligrafische middeleeuwse werken op kunst- en antiekbeurzen zeggen genoeg: het blijven gewaardeerde en gewilde objecten. Zo besloeg kalligrafie vorig jaar nog een groot deel van alle kunstaankopen in China.
Ook in Nederland wordt kalligrafie nog steeds als kunstvorm geapprecieerd. Kijk maar eens naar de uitgave van ‘Masters of the golden age’ (2016) van Marcel Wanders voor het Rijksmuseum. Hierin worden foto’s getoond van de meesterwerken uit het Rijksmuseum vergezeld door moderne kalligrafie die van de pagina’s spat.
Niet alleen in musea, op beursen of voor kunstkopers is kalligrafie nog steeds een relevante kunstvorm. Zo kom ik zelf in mijn werk met name mensen tegen die kalligrafie vooral erg fraai vinden en hiermee een belangrijk document mooier, meer uniek en persoonlijk willen maken. Als u precies hiernaar op zoek bent, kunt u contact met mij opnemen.